Programare Telefonica sau Online
Telefon: 0256 454 346
Adresa:
Str. Capitan Damsescu, Nr. 40
Localizare pe harta
Mijloace de transport
Tramvaie: 2, 7, 9 ; Autobuz: 3 ;
Avem 3 vizitatori și nici un membru online
Conferinta Mondiala Wonca 2013
Fotografii din cadrul CONFERINTEI MONDIALE WONCA PRAGA 2013, Fostul Presedinte WONCA - Richard Roberts, Actualul Presedinte WONCA ales Michael Kidds, Barbara Toplek ( EURACT) la acordarea burselor WONCA Europe, Presedinte stiintific WONCA - Austria 2012- Prof Manfred Maier.
A 20-A CONFERINȚA MONDIALĂ WONCA PRAGA 2013. SECȚIUNEA POSTERE.
Dr. Mihai Sorin Iacob, medic primar medicină de familie, medic specialist pediatrie, competență ecografie generală, competență medicină de întreprindere, medic instructor formator medicină de familie. Centrul Medical AdVitam Medicis, Timisoara.
A 20–a Conferința Mondială Wonca 2013 din Praga a fost o adevărată desfășurare de forță la nivel mondial demonstrată de către medicii de familie din întreaga lume. Desfășurată sub sloganul ”Medicina de familie – grija pentru toate generațiile” reflectă de fapt rolul exhaustiv al medicilor de familie de pe întreg mapamondul pentru celula de bază a societății contemporane și anume familia, pe primul plan fiind de fapt activitatea preventivă adică profilaxia primară.
Interesul medicilor de familie pentru această conferință, rezultă și din numărul mare de lucrări științifice primite de către organizatori: 1747, dintre care au fost acceptate, de către Consiliul Consultativ Internațional (format din 185 experți internaționali), un număr de 1631 rezumate, care au fost prezentate sub diverse moduri: postere, conferințe, worskhop-uri și comunicări orale.
Secțiunea de postere din cadrul conferinței, prin numărul mare de participanți, scoate în evidență interesul crescând al medicilor de familie pentru activitatea științifică și cercetare, pentru creșterea calității actului medical în contextul medicinii primare moderne. Această secțiune s-a desfășurat pe parcursul a 3 zile, în care au fost afișate pe rând un total de 1134 postere de pe toate continentele. În data de 26 iunie au fost prezentate un număr de 372 postere dintre care comitetul științific a premiat un număr de trei postere având ca pricipali autori pe: Molony D. din Irlanda, Bampalis V.G din Grecia, Flick C.E. din Olanda. Joi în 27 iunie din totalul de 382 de lucrări poster afișate au fost premiați următorii: Nessler K. din Polonia, Cadoo S. din Irlanda și Torremorell M. din Spania. În 28 iunie dintre cele 380 postere prezentate au fost premiați: Fowler J. și colaboratorii din USA și Federația Rusă, Takeda S. din Brazilia și Dostalova K. din Slovacia.Tematica propusă de organizatori pentru secțiunea postere a fost foarte vastă, fiind cuprinse toate sferele de interes din domeniul medicinii de familie și anume:
Tematica propusă pentru lucrările tip poster din cadrul Conferinței Mondiale WONCA Praga 2013 |
|
1.1. Igienă / Epidemiologie 2.8. Educație și dezvoltare profesională. 2.13. Medicina integrativă. 2.17. Geriatrie. |
3.1. Screening și prevenție. 3.15. Probleme musculo-scheletale. |
Dintre lucrările premiate la Conferința WONCA menționez lucrarea D. Molony care a urmărit în Irlanda motivele prezentării pacienților la medicul de familie, pe care le-a clasificat ICPC-2, pe o perioadă de 2 ani. Acest studiu clasifică și definește aceste motive, bazate pe diferite categorii de vârstă. Acest studiu informează medicii de familie și factorii decizionali de una dintre provocările principale ale asistenței medicale primare, care a fost anterior necunoscută, urmărind creșterea accesibilității pacienților la medicul de familie.
K. Nessler din Polonia a supus studiului rata de acoperire foarte scăzută a vaccinării antigripale în cadrul populației, doar 4,5% din cetățenii polonezi fiind vaccinați în 2011, ceea ce a reprezentat cea mai mică rată de acoperire vaccinală dintre țările Uniunii Europene. Studiul a fost făcut pe 20 centre medicale din Cracovia, în urma căruia au fost luate o serie de măsuri împreună cu reprezentanții OMS, prin extinderea listei de afecțiuni medicale care obligă pacientul să fie considerat în grupa de risc. Prin urmare, mai multi pacienţi ar trebui sa fie vaccinaţi împotriva gripei in sezonul 2013/2014.
Lucrarea care a fost premiată în a treia zi și care a trezit interesul juriului a fost cea a autorului J. Fowler împreună cu un grup de cercetători din USA și Federația Rusă care a tratat problema educației și formării rezidenților cu noțiuni de medicină preventivă, în ceea ce privește screening-ul oncologic, profilaxia și promovarea sănătății populaționale având în vedere faptul că prevalența afecțiunilor oncologice este din ce în ce mai crescută, fiind necesar un upgrade al informației din domeniul oncologic atât printre medicii rezidenți cât și în rândul practicienilor.
România a fost prezentă în cadrul conferinței mondiale Wonca 2013, prin reprezentanții a trei centre universitare și anume București, Timișoara și Iași. Lucrările științifice prezentate de către autorii noștri și acceptate de către organizatori, au fost sub formă de lucrări poster cu un variat și interesant conținut științific și reflectă preocuparea medicilor de familie din țara noastră, pentru creșterea calității actului medical și interesul nostru pentru educația medicală continuă.
Problemele tratate de colectivul dr. A.M. Slanina de la Iași au fost de actualitate și cu o prevalență crescută în domeniul medicinei de familie și anume monitorizarea și tratamentul sindromului de colon iritabil, precum și problema rezistenței bacteriene apărute în urma consumului necontrolat de antibiotice din țara noastră.
Colectivul dr. Mihai S. Iacob de la Timișoara a pus în dezbatere screening-ul ecografic general (abdomen, pelvis, cardiac, tiroidian, șold și transfontanelara) al nou născutului și sugarului care se face de peste 10 ani, în Centrul Medical Advitam Medicis Timișoara, în colaborare cu experți în domeniul ecografiei din Mannheim Germania, după școala sonografică medicală standardizată a prof. Graf Reinhard precum și în colaborare directă cu Centrul de Excelență WFUMB și Formare în Ultrasonografie Timișoara condus de Prof. Sporea Ioan. Screening-ul ecografic general al nou născutului și sugarului la luarea în evidență, în cabinetul medicului de familie acolo unde infrastrucura permite, încercăm să-l promovăm și să-l implementăm pe o scară mai largă, inițial la nivel regional urmând ulterior dacă va fi posibil și la nivel național. În a doua lucrare a fost dezbătută posibilitatea diagnosticului diferențial al adenopatiilor maligne versus benigne la copil prin intermediul ecografiei Doppler Triplex, problemă de actualitate cu mare importanță în domeniul pediatriei și a medicinei de familie, fiind una dintre patologia frecvent întâlnite și cu un impact major în practica medicală. Al treilea poster al colectivului condus de dr. Mihai S. Iacob a prezentat experiența de peste 10 ani în managementul pacientului cu durere lombara joasă și terapia actuală cu Laseroterapie de joasă putere în spectrul roșu și infraroșu asociată când este cazul cu infiltrații locale cu corticosteroizi și comparația acestei terapii cu tratamentul clasic.
Colectivul doamnei Dr. Valeria Herdea de la București a prezentat o problemă de actualitate în ceea ce privește terapia imunologică în practica pediatrică cu prezentarea unor trialuri clinice pe o perioadă de 3 ani. A doua problemă pusă în discuție de acest colectiv a fost abordarea holistică a pacientului oncologic în practica medicului de familie cu prezentarea experienței pe o perioadă de 10 ani. Tot din București a fost prezentat posterul de către M. Constantin cu o temă cu o mare prevalență în populația noastră și anume obezitatea ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare și metabolice.
În concluzie a fost o manifestare de succes, excepțional organizată de colegii noștrii din Republica Cehă, care au reușit o foarte bună organizare a acestei Conferințe Mondiale cu un mare număr de participanți încadrându-se la nivelul standardelor internaționale actuale, având în vedere faptul că totuși Cehia a făcut parte din fostul bloc comunist și a reușit să-și depășească aceste limite cel puțin din punct de vedere medical. Este un imbold și pentru corpul medical din România pentru a strânge rândurile, a ne promova și ajuta valorile pe care încă le mai avem și să privim înainte cu optimism pentru că putem să ajungem în rândurile din față ale țărilor europene și nu numai.
Identificare |
Titlul lucrării științifice – prezentare poster |
Autorii |
Departament |
ID.236 |
Irritable bowel syndrome management in the family medicine practice |
A.M. Slanina, D. Felea |
Family Medicine Department, University of Medicine and Pharmacy „Gr. T. Popa“, Iasi. |
ID.237 |
Bacterial resistance in the community aquired pneumonia |
A.M. Slanina, D. Felea, S. Matasaru |
Department of Family Medicine, University of Medicine and Pharmacy „Gr. T. Popa“, Iasi. |
ID.311 |
The role of Power and Triplex Doppler ultrasound, in detection, assessment and monitoring peripheral and deep adenopathy to the child. |
M.S. Iacob |
Pediatrics and Family Medicine, „Advitam Medicis“ Medical Center, Timișoara. |
ID.741 |
The role of low power laser therapy L.L.L.T. associated with lumbar paravertebral steroid infiltrations in treatment of low back pain in family medicine. |
M.S. Iacob, S. Saftescu |
Family Medicine, „Advitam Medicis“ Medical Center, Timișoara. |
ID.1692 |
General triplex ultrasound as a screening method of newborns and infants in the family doctor‘s office. |
M. S. Iacob |
Pediatrics and Family Medicine, „Advitam Medicis“ Medical Center, Timișoara. |
ID.970 |
Immunomodulation efficiency in pediatric practice of family physician. Clinical trial between 2009-2012 |
L. Comnea, V. Herdea, L. Soldea, A. Herdea, T. Herdea |
Private practice Herdea Valeria, National Society of Family Medecine Romania, Bucharest. |
ID.1070 |
Arguments to holistic approach for oncology patient in family medicine practice. Clinical trial between 2002-2012. |
V. Herdea, L. Comnea, L. Soldea, A. D. Herdea, T. Herdea |
CMI Dr Herdea Valeria, National Society of Family Medicine, Bucharest. |
ID.1011 |
Overweight, obesity and cardiometabolic risk |
M. Constantin |
Family medicine, ‘Victor Babes‚ ‘Diagnostic&Treatment Centre, Bucharest |